Корисні властивості кокосового горіха


Кокос – це рослина сімейства Пальмових чи Горіхових, корінний житель таких країн як Таїланд, Шрі-Ланка, Індонезія, Бразилія, Філіппіни. У даній статті ми поговоримо про те, чим корисний кокосовий горіх, а також у чому полягає його можливу шкоду для організму.

Корисні властивості кокоса широко застосовуються в косметичній промисловості, адже кокосова олія живить волосся і зміцнює структуру волосся, роблячи його шовковистим, гладким і пружним. Крім цього воно загоює і зволожує шкіру, а також розгладжує її, скорочуючи зморшки.

Компоненти масла і м’якоті кокоса мають антибактеріальні та ранозагоювальні властивості, благотворно впливають на щитовидну залозу, сприяють нормальній роботі травної системи, допомагають суглобам, підвищують імунітет і сприяють зниженню ступеня звикання організму людини до антибіотиків.

Корисні властивості кокоса визначаються його хімічним складом. В ньому у великій кількості містяться вітаміни групи В, вітамін С, Е, Н, а також макро-і мікроелементи (кальцій, калій, залізо, фосфор, йод, марганець, мідь).

Лауринова кислота (основна жирна кислота в грудному молоці), яка міститься в кокосі, сприяє стабілізації рівня холестерину в крові. Це знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і атеросклерозу.

Називати кокос горіхом – помилка, адже з біологічної точки зору за типом плоду це кістянка. Він складається із зовнішньої оболонки (экзокарп) і внутрішньої (эндокарп), на якій є три пори. Під шкаралупою кокоса знаходиться біла м’якоть, що містить вітаміни та унікальні мінеральні речовини. У свіжому вигляді м’якоть використовують в кулінарії. А з висушеної м’якоті (копри) отримують кокосове масло, що має велику цінність, як у кондитерській, так і у парфумерній, фармацевтичній і косметичній промисловості. Однак цим користь кокоса не обмежується.

Волокна, що знаходяться на твердій шкаралупі, називаються койрою, з якої роблять міцні мотузки, канати, щітки, килими та інші господарські приналежності, а також будматеріали. Сама шкаралупа застосовується для виготовлення посуду, сувенірів, іграшок і музичних інструментів.

У нашій країні плоди, у яких міститься та сама кокосова вода – це велика рідкість. Її не варто плутати з кокосовим молоком, виробленим штучним шляхом при змішуванні води і м’якоті плоду. Вони мають абсолютно різні смакові якості. Кокосова вода втамовує спрагу, відновлює водний баланс організму. Крім цього, вона допомагає позбутися від інфекцій сечового міхура. Кокосова вода дуже низькокалорійна, і в ній не містяться насичені, тобто шкідливі жири.

Завдяки сучасним технологіям пастеризації кокосової води без додавання шкідливих домішок та консервантів ми маємо можливість зберігати корисні властивості кокоса в самому повному обсязі, доставляючи їх безпосередньо людині. Краще, звичайно, вживати в їжу свіжі плоди, але найчастіше, на жаль, у нас такої можливості немає, так як ми не живемо в країнах, де ростуть кокоси.

Яким же може бути шкоду кокоса? На сьогоднішній день у цього екзотичного плоду немає протипоказань до вживання в їжу. Іноді причиною обмежень у вживанні в їжу кокоса можуть бути алергічні реакції або ж індивідуальна непереносимість речовин, які містяться в плоді.

Кокос необхідно правильно очищати від оболонки, так як він проробляє довгий шлях перед тим, як потрапляє до нас на стіл. Що стосується калорійності кокоса, то вона становить 350 Ккал на сто грамів продукту.